Netwerkevent tips: 3x do's en 3x don't van netwerken
21398
post-template-default,single,single-post,postid-21398,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,content_with_no_min_height,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.10,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
Quatroo-netwerkevents2

Zo maak je netwerkevents echt interessant (en niet awkward)

Elke maand lichten we een ondernemerstip uit en deze maand kiezen we voor het o zo geliefde netwerken! Netwerken is onlosmakelijk verbonden met ondernemerschap. Je hebt immers een warm netwerk nodig om nieuwe klanten te vinden. Wij wonen vaak netwerkevents bij en vroegen ons af: waarom is het zo verschrikkelijk? Kan het niet anders?

 

Goed, waarom netwerkevents zo verschrikkelijk zijn… Het verschilt natuurlijk per evenement, maar er is altijd wel zo’n moment bij dat je je ongemakkelijk voelt. Gewoon awkward. Bijvoorbeeld als je zo’n badge op moet met je naam en bedrijf. Dan weten mensen meteen hoe belangrijk jij bent. Na de bijeenkomst moet je je eigenlijk wel bij een groepje aansluiten, want je bent natuurlijk echt niet belangrijk en professioneel als je daar in je uppie staat. Krijg jij ook al een flashback naar iets soortgelijks? Vreselijk! Als werknemer ben je misschien wel verplicht om bewijs te leveren aan je baas, dus moet je heel hard je best doen om visitekaartjes van waardevolle mensen te verzamelen. Nee nee, dat kan anders. We geven je drie do’s en drie don’ts.

 

Do #1: praat niet over business

Dat lees je goed, ga naar een business netwerkevent en praat niet over business. Vraag naar iemand zijn laatste of opkomende vakantie. Je gesprekspartner verwacht dit niet. Je doorbreekt de sleur en komt op een veel origineler gesprek.

 

Do #2: stel de ander centraal

Mocht je gesprekspartner vragen wat je doet (grote kans, tenzij je do #1 volgt!), vraag dan: “Nee, wat doe JIJ?”. Weer zo’n onverwachte opmerking die het goed gaat doen. De ander voelt zich belangrijk, omdat mensen nu eenmaal graag over zichzelf praten.

 

Do #3: interesseer je oprecht in de ander

We weten hoe vermoeiend conferenties en netwerkevents zijn. Toch is het belangrijk om met oprechte interesse naar de ander te luisteren. De vorige ondernemerstip ging over active listening, lees het blogartikel over active listening om een geïnteresseerde indruk te maken.

 

Don’t #1: pak je telefoon

Je telefoon pakken is echt een dooddoener. Of je het nu bij binnenkomst doet, tijdens een gesprek of in je eentje in een hoekje. Het maakt een ongeïnteresseerde indruk. De verleiding is groot in zulke situaties, als je je awkward voelt en je ziet het anderen doen, maar wees sterk en volg de do’s!

 

Don’t #2: ga bij je collega of een bekende staan

Je bent op een netwerkevent om te netwerken, niet om bij te praten met de mensen die je al kent. Het is makkelijk en veilig, maar je schiet er niks mee op. Het is voor nieuwe mensen dan ook minder aantrekkelijk om je aan te spreken, omdat je al “bezet” bent.

 

Don’t #3: begin het gesprek met “waar werk je?”

We zijn er sowieso geen fan van om over business te praten, zoals we al aangaven. Is het niet de setting voor vakantie-praatjes of wil je stap voor stap leren? Begin dan het gesprek vooralsnog niet met vragen waar iemand werkt. Dat is zó afgezaagd, zo zal niemand jouw naam onthouden.

 

Kortom, de business komt later wel. Leg eerst een goede basis. Zoek een link waarin je elkaar kunt vinden en dan gun je het elkaar uiteindelijk.

 

Zou je graag meer willen netwerken, maar heb je geen tijd? Laat je administratie door ons doen, zodat jij tijd hebt om je te focussen op je bedrijf (en natuurlijk het verbeteren van je netwerkskills aan de hand van dit artikel).

 

Heb je zelf nog een goede tip voor netwerkevents? We horen het graag van je! Laat een comment achter en wij gaan hem uitproberen.

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.