Waarom elke ondernemer active listening toe zou moeten passen
21374
post-template-default,single,single-post,postid-21374,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,content_with_no_min_height,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.10,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Waarom elke ondernemer active listening toe zou moeten passen

Als ondernemer wil je groeien, toch? Elke maand geven wij je ondernemerstips. Top tips van andere ondernemers, dingen waar we zelf tegenaan liepen of dingen waarvan we merken dat onze klanten er tegenaan liepen. Deze maand: active listening.

 

Vind jij het fijn om begrepen en gehoord te worden als je iets vertelt? Anderen ook. Active listening (actief luisteren) is een techniek waarmee jij een geïnteresseerde indruk wilt maken. Zo zorg je ervoor dat de ander zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt. Hiermee krijg je uiteindelijk meer voor elkaar en kom je echt tot oplossingen. Voor jezelf is het fijn dat de ander dan ook naar jou luistert en jou vertrouwt. Als we je warm hebben gemaakt voor deze techniek, lees dan zeker verder, want we lichten nu zeven manieren toe om active listening toe te passen.

 

1. Maak begrijpende geluidjes

Okee, hier moet je aan het begin misschien even aan wennen als je een stille luisteraar bent. Het zal dan wat onnatuurlijk voelen. Maak begrijpende geluidjes om je gesprekspartner de indruk te geven dat je luistert. Je kunt hummen (“hmm hmm”) of instemmende woorden zeggen zoals “ja”, “mee eens”, “snap ik”, et cetera. Doe dit niet de hele tijd, zorg ervoor dat je het verhaal niet onderbreekt. Lastig om er een balans in te vinden, maar wel heel belangrijk.

 

2. Papegaai

Papegaaien betekent dat je een deel van de zin herhaalt. Bijvoorbeeld: Johan: “Ik denk dat we het rapport van maart nog eens moeten herzien.” Jij: “Rapport van maart herzien, ja.” Hier knik je dan instemmend bij. Je geeft diegene dan echt de indruk dat hij of zij iets geniaals zegt. Het werkt ook een beetje psychologisch; diegene voelt zich hierdoor echt gehoord en begrepen. Hier geldt ook weer: don’t overdo it. Onderbreek het verhaal niet.

 

3. Denk goed na voordat je iets zegt

Dacht je dat active listening alleen over luisteren ging? Dat suggereert de naam wel, maar het gaat verder. Als je hebt geluisterd, is het tijd om te reageren. Denk goed na over hoe je reageert. Uit je antwoord moet blijken dat je aandachtig hebt geluisterd en hebt begrepen wat er werd gezegd. Maak je respons dus begripvol, respectvol, zinvol en compleet.

 

4. Zorg ervoor dat je op één lijn zit

Doorbordurend op het vorige punt: zorg ervoor dat jullie on the same page zijn. Herhaal of parafraseer de woorden van de ander. Zo weet je zeker dat jullie het over hetzelfde hebben en trek je geen verkeerde conclusies.

 

5. Smile!

Wij vinden lachen zo belangrijk. Niet alleen voor het verbranden van de calorietjes, maar ook voor de positieve indruk die je hiermee achterlaat. Wij lachen ook aan de telefoon, omdat dit degene aan de andere kant van de lijn een blij gevoel geeft. Tijdens een meeting is een bulderende lach niet altijd op zijn plaats, maar een vriendelijke glimlach is zeker belangrijk. Het komt de sfeer echt ten goede.

 

6. Neem een open houding aan

Bij een lange meeting is het heel verleidelijk om eens lekker relaxt achterover te leunen. Of met hand onder je hoofd te zitten. Allebei echt niet okee. Dit geeft de indruk dat het je allemaal niet zo veel boeit. Dan kun je elk woord onthouden en nog zo enthousiast hummen, met een gesloten of ongeïnteresseerde houding maak je de verkeerde indruk. Zit rechtop, richting degene die spreekt en sla je armen niet over elkaar. Is het een stand-up? Een trucje is om de houding van degene die praat te kopiëren. Werkt psychologisch en werkt altijd.

 

7. Maak net genoeg oogcontact

Probeer een goede balans te vinden met oogcontact. Het is nogal creepy als je iemand continu recht in de ogen staart. Kijk elke 15 seconden eens weg. Naar de tafel, je aantekeningen, iemand anders. Draai je hoofd niet helemaal weg en kijk niet naar buiten. Dat is dan weer te nonchalant. Lastig inderdaad, maar onthoud: oefening baart kunst!

 

Wij zijn zelf onwijs fan van active listening en proberen er continu aan te werken. Want persoonlijke aandacht en blije klanten is wat ons drijft.

 

Heb jij nog tips voor active listening? Laat het dan vooral weten, we leren graag van je!

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.